En kvinna plockar undan i ett välstädat hem.

6 städtips: Så håller du rent utan att städa

Det är faktiskt möjligt att sluta städa och ändå leva i ett ständigt rent hem. Allt som behövs är en strategi. Här får du vårt bästa städtips.

Vägen till ett liv utan städning är att plocka undan direkt. Det kan man göra med rätt teknik och om var sak har sin plats. Att sedan komplettera detta med regelbunden hemstädning gör att du faktiskt slipper städa helt och hållet. Låter det som en dröm? Det kan bli din verklighet, häng med.

1. Plocka undan

Det här är det viktigaste städtipset. Om du lever bland klädhögar på golvet och laddsladdar i köket bredvid limtuben du använde för en vecka sedan betyder det att du inte plockar undan. Det leder till att du måste lägga dyrbar fritid på att storstäda hela huset en dag när du hade kunnat göra något annat. Att plocka undan är en fråga om inställning, och det går att lära sig. När du väl börjat kommer belöningen i form av sinnesfrid och en ständigt välstädad bostad. Gör så här:

  • Kläder ska in i klädskåpet eller tvättkorgen - inte ner på golvet. Även om du är trött och bara vill gå och lägga dig handlar det om sekunder, och du slipper sedan de växande klädhögarna.
  • Köksattiraljer ska in i skåp eller i diskmaskinen - inte stå kvar på bord och bänkar. Ta någon minut efter att du har gjort färdigt maten och plocka undan. På samma sätt hjälper alla i hushållet självklart till med att ställa in i diskmaskinen och torka bordet efter maten.
  • Liknande principer gäller i samtliga rum. Låt ingenting ligga framme. Det som har plockats fram ska tillbaka på sin plats då det är använt. Som med alla vanor tar det tid att sätta rutinerna, men med tiden går det automatiskt.

2. Var sak på sin plats

Allt i ditt hem måste ha någonstans att bo, annars blir det väldigt svårt att plocka undan. Om du blir osäker över var prylarna ska ligga kan du alltid lägga dem i en korg och tillsammans med övriga i hushållet bestämma var de hör hemma. Ett ställe där de inte hör hemma är i den klassiska "högen" på köksbänken.

3. Ta en runda

Ibland kan det kännas overkligt att saker sprider sig över rummen, trots att du försöker hålla efter. Genom att lägga någon minut på att gå igenom bostaden och låta var sak hamna på sin plats kompenserar du för denna oförklarliga effekt.

4. Rensa

Ju fler prylar du har desto mer kommer det bli att hålla ordning på. De allra flesta kan göra sig av med mängder av saker och på så sätt skaffa sig ett mer harmoniskt hem. Gamla kläder som inte används, toalettartiklar som bara står där, prydnadsföremål som mest är i vägen eller varför inte byrån som inte behövs? Skänk bort det som du vet med dig att du inte kommer att sakna.

5. Sprid den goda vanan

Om du är den enda i hushållet som håller rent blir det ohållbart i längden. Alla måste förstås hjälpa till och försöka tillägna sig strategin att plocka undan direkt. Om barnen kan få in vanan att inte slänga jackan på hallgolvet och låta sina rum gro igen, så är det något de kommer att ha stor nytta av resten av livet.

6. Komplettera med hemstädning

Om du har hemstädning sköter städpatrullen regelbundet resten av städningen, dvs dammsugning, svabbning och avtorkning. Du kan också komplettera hemstädning med storstädning några gånger per år och då även få fönstrena putsade, ugnen rengjord och avloppen rensade. I kombination med rutinerna för att plocka och hålla undan innebär detta alltså att den tråkiga städningen försvinner helt ur ditt liv.

Få erbjudanden på hemstädning nu