Ett välstädat badrum i ett ljust och modernt skandinaviskt hem.

Vad kostar hemstädning?

Vad kostar det egentligen att ha städhjälp hemma? I den här artikeln hittar du vanliga timpriser för städning, med exempel på kostnaden per månad. Läs också om vad som kan göra hemstädningen dyrare eller billigare.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 19 maj 2025

Det är mycket som ska hinnas med under en vanlig vecka. Det är därför inte konstigt att det har blivit allt mer populärt att betala för att få avlastning när det gäller städningen. Rutavdraget halverar kostnaden för hushållsnära tjänster för privatpersoner, vilket ger fler hushåll möjlighet att boka hemstädning.

Vad hemstädning kostar varierar påverkas av de faktorer vi listar längre ner i artikeln. Det allra enklaste sättet att få aktuella priser för ditt hus eller din lägenhet är att samla in offerter från flera städfirmor. Vi har dock tagit fram prisexempel som kan ge dig ett hum om vilka summor det rör sig om.

Pris för hemstädning

Priset per timme för hemstädning kan ligga på omkring 190–290 kr efter rutavdrag. Hur många timmar som behövs vid varje tillfälle varierar beroende på vilken typ av städning som ska genomföras och hur stor bostaden är.

För städning varje vecka kan du räkna med ett pris runt 190–240 kr per timme efter rut. Här är en uppskattning av vad det då kostar med hemstädning per månad:

  • Städning av 50 kvm varje vecka: 2200–2900 kr/månad
  • Städning av 70 kvm varje vecka: 3000–3800 kr/månad
  • Städning av 100 kvm varje vecka: 3800–4800 kr/månad
  • Städning av 130 kvm varje vecka: 4500–5700 kr/månad

Många är nöjda med att få städning bara varannan vecka. Om du har städning varannan vecka får du en något högre timkostnad, men lägre totalkostnad per månad. Vi utgår från 220–290 kr per timme efter rut. Då kan du förvänta dig ungefär dessa kostnader:

  • Städning av 50 kvm varannan vecka: 1300–1700 kr/månad
  • Städning av 70 kvm varannan vecka: 1700–2300 kr/månad
  • Städning av 100 kvm varannan vecka: 2200–2900 kr/månad
  • Städning av 130 kvm varannan vecka: 2600–3500 kr/månad

Läs även: 7 anledningar att boka hemstädning

Det här påverkar priset

När du fyller i vårt formulär får städfirmorna mycket information som hjälper dem att ta fram ett pris för just ditt hus eller din lägenhet. Utgå från detta om du vill förstå vad som kan göra hemstädningen dyrare eller billigare:

  1. Hur ofta vill du ha städning?

    De flesta städbolag ger rabatt på timpriset om du har städning oftare. Per tillfälle blir det alltså billigare med städning varje vecka jämfört med varannan vecka, eller bara en gång i månaden. Men städning mer sällan blir förstås totalt sett billigare.

     

  2. När vill du ha städning?

    Städbolagens pris per timme kan variera utifrån efterfrågan. Det brukar betyda att kvällar, helger och fredagar är dyrast, medan dagtid på övriga vardagar är lite billigare.

     

  3. Hur stort bor du?

    Ju större bostad du har, desto längre tid tar städningen, och totalkostnaden blir därmed högre. Men som sagt får du ofta rabatt om du bokar fler timmar. Om man pratar om pris per kvadratmeter blir det billigare ju större bostad du har.

     

  4. Antal badrum och kök?

    Med flera badrum tar städningen längre tid och kommer därför kosta mer. Likaså om du har ett hus med flera kök.

     

  5. Var i landet bor du?

    Bor du långt ifrån stan där firman utgår från tillkommer ibland en avgift. Tänk också på att priset per timme brukar också vara något högre i storstäder som Stockholm och Göteborg.

     

  6. Vad ska ingå i städningen?

    Offerter är i regel baserade på grundläggande städning som damning, dammsugning och våttorkning samt städning av kök och badrum. Vill du även ha mer specifik städning som fönsterputs eller ugnsrengöring tar städningen längre tid.

     

  7. Har du rätt till rutavdrag?

    De flesta har rätt att nyttja rutavdraget. Rutavdraget innebär att privatpersoner får göra skatteavdrag på upp till 75 000 kr per person och år för hushållsnära tjänster. Oftast har städfirmorna redan dragit av skattereduktionen i sina offerter, men dubbelkolla alltid med företaget om du är osäker. Här kan du läsa mer om rutavdraget och vilka regler som gäller.

     

  8. Ingår alla städprodukter?

    Huruvida kunden eller städfirman står för städprodukterna skiljer sig åt mellan olika företag. Dubbelkolla vad som förväntas av dig innan du accepterar ett erbjudande.

Jämför priser från flera städfirmor

Det allra enklaste sättet att ta reda på vad hemstädningen skulle kosta för just dig är att jämföra olika städfirmor.

Ett tips är dock att inte bara stirra sig blind på priset. Billigt är inte alltid samma sak som prisvärt, och visst vill du anlita en bra städfirma när du kostar på dig hemstädning?

Dubbelkolla att firman har försäkring som täcker eventuella olyckor, att personalen har schyssta villkor med rimlig lön och jämför vad som ingår i de olika offerterna. Vissa städfirmor är också noga med att använda miljövänliga, naturliga städmedel.

Ta hjälp av Städa.se för att snabbt samla in erbjudanden från flera städfirmor. Vi matchar dig med städfirmor nära dig som ger dig varsin offert för hemstädning av just din bostad.

Så använder du Städa.se

1. Fyll i formuläret. Det tar bara någon minut.

2. Få erbjudanden. Du blir kontaktad av upp till 3 städfirmor. De vet om att du jämför dem. Därför kommer de erbjuda dig sina bästa priser.

3. Välj städfirma. Välj sedan den städfirma du tycker är bäst lämpad – eller välj ingen alls. Du förbinder dig inte till att köpa någonting.

Få offerter gratis

check icon

Spara tid.

Slösa inte tid på att själv leta städfirmor. Låt oss göra jobbet åt dig.

check icon

Spara pengar.

Genom att jämföra erbjudanden från flera städfirmor kan du enkelt välja den bästa och billigaste städhjälpen.

check icon

Helt gratis.

Tjänsten är helt kostnadsfri och du förbinder dig inte till någonting.

Få erbjudanden nu!