Vad kostar hemstädning?

Vad kostar det egentligen att ha städhjälp hemma? För att kunna ge ett exakt pris på hemstädning är det en rad parametarar som styr. I den här artikeln får du veta vanliga timpriser för städning och vilka faktorer som påverkar kostnaden.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Publicerad: 01.07.2022

Att ha städhjälp har under de senaste åren blivit allt vanligare. Det statliga rutavdraget halverar kostnaden för hushållsnära tjänster för privatpersoner, vilket ger fler hushåll möjlighet att investera i hemstädning. Men hur mycket kostar det egentligen att ha städhjälp?

Att säga exakt vad hemstädning kostar är svårt. Det allra enklaste sättet att få ett faktiskt pris är att helt enkelt jämföra olika städfirmor utifrån dina behov. Vi har dock tagit fram ett prisexempel, som kan ge dig ett hum om vilka summor det rör sig om per månad.

Prisexempel på hemstädning

En vanlig timkostnad för städhjälp ligger på 170–240 kr i timmen efter rutavdraget. Vi väljer här att räkna på 210 kr/timme. Tiden och priset varierar beroende på vilken typ av städning som ska genomföras, men en standardstädning i en lägenhet upp till 75 kvadratmeter tar vanligtvis 2–3 timmar.

Baserat på de förutsättningarna, blir pris per månad som följer:

Uppskattat pris för hemstädning

Städning varannan vecka i lägenhet upp till 75 m2
840–1260 kr/månad

Städning varje vecka i lägenhet upp till 75 m2
1680–2520 kr/månad

Faktorer som påverkar priset

Det är dock en rad faktorer som påverkar exakt vilket pris just din hemstädning landar på. Det som vanligtvis styr kostnaden är:

 • Bostadens storlek

  Ju större bostad du har, desto längre tid tar städningen, och priset blir därmed högre. Hur många kvadratmeter ditt hem är brukar vara en av de första frågorna städfirmorna ställer.

   

 • När städningen sker

  Städbolagen justerar ofta timpriset utifrån efterfrågan. Det brukar betyda att kvällar, helger och fredagar är dyrast, medan dagtid på övriga vardagar är lite billigare.

   

 • Hur ofta du har städning

  Många städbolag ger viss rabatt på timpriset om du har städning oftare.

   

 • Var du bor

  Bor du långt ifrån stan där firman utgår från tillkommer ibland en avgift. Timpriset brukar också vara något högre i storstäder som Stockholm och Göteborg.

   

 • Vad som ska städas

  Offerter är i regel baserade på grundläggande städning som damning, dammsugning och våttorkning samt städning av kök och badrum. Vill du göra mer specifik städning som fönsterputs eller ugnsrengöring brukar det innebära tillägg i tid och kostnad.

   

 • Rutavdraget

  Rutavdraget innebär att privatpersoner får göra skatteavdrag på upp till 75 000 kr per person och år för hushållsnära tjänster. Oftast har dock städfirmorna redan dragit av skattereduktionen i sina offerter. Dubbelkolla alltid med företaget om du är osäker. Här kan du läsa mer om rutavdraget och vilka regler som gäller.

   

 • Om städprodukter ingår

  Huruvida kunden eller städfirman står för städprodukterna skiljer sig åt mellan olika företag. Dubbelkolla vad som förväntas av dig innan du accepterar ett erbjudande.

Jämför alltid städfirmor

Jämför offerter
Jämför städbolag. Hitta det bästa erbjudandet för dig genom att jämföra olika städfirmor.

Det allra enklaste sättet att ta reda på vad hemstädningen skulle kosta för just dig är att jämföra olika städfirmor.

Ett tips är dock att inte bara stirra sig blind på priset, utan också läsa på lite om företaget i fråga. Dubbelkolla att firman har försäkring som täcker eventuella olyckor, och att personalen har schyssta villkor med rimlig lön.

Vill du ha hjälp att hitta seriösa städfirmor kan du använda Städa.se. Det är en gratistjänst som hjälper dig att jämföra erbjudanden från pålitliga städbolag utifrån dina förutsättningar och önskemål. Tjänsten är helt gratis och förbinder dig inte till något köp.

Så går det till

1. Fyll i formuläret. Ta 2 minuter och beskriv dina förutsättningar.

2. Få erbjudanden. Du blir kontaktad av upp till 3 städfirmor. De vet om att du jämför dem. Därför kommer de erbjuda dig sina bästa priser.

3. Välj städfirma. Välj sedan den städfirma du tycker är bäst lämpad – eller välj ingen alls. Du förbinder dig inte till att köpa någonting.

Jämför städfirmor kostnadsfritt

check icon

Spara tid.

Slösa inte tid på att själv leta städfirmor. Låt oss göra jobbet åt dig.

check icon

Spara pengar.

Genom att jämföra erbjudanden från flera städfirmor kan du enkelt välja den bästa och billigaste städhjälpen.

check icon

Helt gratis.

Tjänsten är helt kostnadsfri och du förbinder dig inte till någonting.

Få erbjudanden nu!