En kvinna tittar på ett stökigt rum med städprodukter bredvid sig.

7 tips för att undvika oseriösa städfirmor

Funderar du på att anlita städhjälp, men är orolig för att råka ut för en oseriös städfirma? Här får du reda på vad du bör vara uppmärksam på och hur du enkelt undviker oseriösa företag.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 10.01.2023 16:07
Innehåll
  1. Jämför städfirmor
  2. Kolla om städfirman är auktoriserad
  3. Kolla upp företaget
  4. Säkerställ att de har kollektivavtal
  5. Kontrollera priset
  6. Kolla betalningsmetoder
  7. Fråga om underleverantörer
  8. Skriv avtal
  9. Om du är missnöjd

Det finns många oseriösa aktörer som har skott sig på städbranschen genom åren, och det kan vara svårt att veta vilka som är pålitliga och inte. Har du bestämt dig för att ta in städhjälp bör du därför kolla upp företaget ordentligt innan du signerar något avtal.

Din kontroll går dock smidigt om du följer vår lista på saker att tänka på och göra innan du väljer städfirma.

1. Jämför städfirmor

Ett bra sätt att få syn på om något inte stämmer är att jämföra flera olika städfirmor med varandra. När du skickar din förfrågan till flera företag får du en bra översikt över vilka tjänster de kan erbjuda och hur mycket det kommer att kosta.

Med Städa.se kan du enkelt få offerter från seriösa städfirmor i ditt närområde. Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret. Där väljer du vilken typ av städhjälp du behöver, när den ska genomföras och vad som ska städas.

Det tar bara ett par minuter. Sedan kan du luta dig tillbaka och vänta på att städbolagen ska höra av sig. När du har fått dina offerter kan du i lugn och ro jämföra städfirmornas erbjudanden. Därefter väljer du den städfirma som du tycker är bäst lämpad för jobbet.

2. Kolla om städfirman är auktoriserad

Almega Serviceföretagen listar alla städfirmor som är granskade och auktoriserade av både arbetsgivarorganisationen Almega Städföretagen samt fackförbunden Fastighets och Kommunal.

Auktoriseringen sker årsvis och innebär att företagen är hållbara, har kollektivavtal, en god arbetsmiljö och stabil ekonomi. Finns städfirman du funderar på att anlita med på listan kan du helt enkelt vara ganska säker på att det är ett pålitligt företag.

3. Kolla upp företaget

Att företaget inte finns med på Serviceföretagens lista behöver dock inte nödvändigtvis betyda att de inte är seriösa. Finns de inte med på listan finns det andra sätt du kan kontrollera företaget på, och mycket information finns att hitta på internet.

Kolla att företaget har F-skatt och stabil ekonomi

Ett första tips är att kolla upp att bolaget har F-skattsedel. Det gör du hos Skatteverket. Där kan du även se om företaget är registrerad som arbetsgivare och registrerad för moms.

Du kan även kolla upp städfirmans årliga omsättning via exempelvis allabolag.se. En firma utan F-skattebevis som inte är registrerad som arbetsgivare betalar kanske varken skatt eller arbetsgivaravgift. Det innebär att företaget kan utföra svartjobb.

Att firman har F-skatt är även att krav för att du ska kunna nyttja rutavdrag. Här kan du läsa mer om rutavdrag på städning.

Läs omdömen och recensioner

Det kan också vara värdefullt att söka efter företaget på Google eller andra sökmotorer, för att se vad tidigare kunder har skrivit om dem.

Kom dock ihåg att ta på dina kritiska glasögon när du gör detta, eftersom det kan vara svårt att avgöra om det verkligen är riktiga kunder som skrivit recensionerna. Dessutom kan en missnöjd kund vara mer benägen att lämna en recension än en nöjd kund.

Kolla om kontaktinformationen stämmer

Ett seriöst företag bör inte vara svåra att få tag på. Därför borde det vara enkelt att hitta kontaktuppgifter såsom e-postadress och telefonnummer på städfirmans webbsida.

4. Säkerställ att de har kollektivavtal

Att städfirman har kollektivavtal är viktigt och en tydlig indikator för dig som kund att företaget är seriöst, och att de anställda behandlas väl och får skälig lön.

Om de har kollektivavtal och andra saker som stärker deras pålitlighet (exempelvis miljöcertifieringar) skriver företaget oftast ut detta på sin webbsida, så en bra idé är att börja med att kolla där.

Om informationen är otydlig och du är osäker kan du kontakta fackförbunden Kommunal och Fastighets och fråga om det aktuella företaget, eftersom det är med dessa fack de flesta städfirmor har sina kollektivavtal. På Kommunals webbsida kan du dessutom enkelt söka på företag för att se om de är anslutna till dem.

5. Kontrollera priset

Visst kan det vara frestande att slå till på det billigaste alternativet, men om du får en offert som är betydligt lägre än andra bör du undersöka vad det beror på.

Det är i realiteten helt enkelt möjligt att få ett för lågt pris på sin förfrågan. Saker som pressar priserna kan vara att företaget saknar nödvändiga försäkringar, dolda avgifter som läggs på priset i efterhand eller helt enkelt orimlig lön till de anställda.

Läs mer om vad hemstädning vanligtvis kostar och vad som påverkar priserna här.

6. Acceptera inte ovanliga betalningsmetoder

Om du råkar på en städfirma som bara tar kontanter bör du höra varningsklockorna ringa. Vanligtvis betalar du för din städhjälp med kort eller faktura, och de största firmorna erbjuder ofta fler betalningsalternativ.

I regel betalar man för städtjänster per timme, och det är smart att komma överens om hur omfattande städningen ska vara innan ni skriver avtal, så att du vet vad du betalar för.

En person sitter med en bärbar dator i knät och ett kreditkort i handen för att betala en faktura.
Faktura eller kort: Professionella städfirmor låter dig i regel betala med kort eller faktura.

7. Fråga om företaget använder underleverantörer

Fråga alltid firman om de använder sig av underleverantörer och vilka dessa i sådana fall är. Vid exempelvis personalbrist är det inte ovanligt att företag som har kollektivavtal och F-skatt anställer underleverantörer som inte har det.

Var därför noga med att kolla upp detta och skriv in i avtalet huruvida du godkänner underleverantörer eller inte. Om du godkänner underleverantörer bör det framgå tydligt i avtalet vilka krav du ställer på dessa, till exempel att även de har kollektivavtal och F-skattsedel.

Skriv alltid avtal

När du så till sist har hittat en pålitlig städfirma och kommit överens med den, är det viktigt att alltid skriva ett avtal som innehåller detaljerna i överenskommelsen. Det är också en stark rekommendation att företaget kommer och tittar på bostaden innan avtalet skrivs, så att alla uppdragets förutsättningar är inkluderade i beräkningen.

Kontrollera villkoren noga och var också noga med att avtala hur städaren ska komma in i ditt hem.

Bland annat detta bör ingå i kontraktet:

  • Kontaktinformation till både uppdragsgivare och uppdragstagare
  • Vilken typ av tjänster som inkluderas och önskat resultat
  • Avtalets start och slut
  • Totalpris inklusive moms och vad priset inkluderar
  • Faktureringsinformation
  • Särskilda krav
  • Uppsägningsvillkor för avtalet
  • Ansvarsförsäkring och andra försäkringar
  • Vad som sker vid strejk eller force majeure
  • Om underleverantörer accepteras eller inte
  • Hur eventuella konflikter ska hanteras

Kom ihåg att du alltid bör skriva ett kontrakt med den städfirma du väljer, även om du har hittat dem via en offerttjänst som Städa.se.

Om du är missnöjd med städfirman

Om städfirman bryter mot avtalet, om något försvinner eller något skadas bör du skicka in ett klagomål så snart som möjligt. Klagomålet ska göras skriftligt, exempelvis via e-post. Kom ihåg att du måste kunna bevisa att det är städfirman som orsakat skadorna genom exempelvis före- och efterbilder.

Om du inte kommer överens med firman eller om de inte svarar dig inom en månad, kan du ta ärendet vidare till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Kom ihåg att du måste göra din anmälan till ARN inom ett år från det att du har skickat ditt klagomål till företaget, att det måste finnas bevis och att värdet av det som är skadat måste överstiga 500 kronor.

Städa.se strävar efter att erbjuda en trygg och pålitlig tjänst för dig som letar efter städhjälp. Om du har en negativ upplevelse med en aktör som du kommit i kontakt med via oss, ber vi dig att Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så att vi kan utreda ärendet vidare.

Hitta seriösa städfirmor nu


Källor

Konsumentverket / Hemserviceföretagen / Fastighetsfolket.se / Allmänna reklamationsnämnden (ARN) / Kommunal.se