En kvinna putsar ett fönster.

Vad kostar fönsterputs?

Att anlita fönsterputsning är bekvämt och tidssparande. Men den stora frågan för många är vad det kostar. Här reder vi ut vad en fönsterputsning kan kosta dig och vad det är som påverkar priset.

Exakt vad en fönsterputsning kostar skiljer sig från hus till hus och från firma till firma. Därför är det svårt att ange något exakt pris. Något förenklat kan man säga att du får betala 500–800 kr efter rutavdrag för en lägenhet med 10 fönster. En enplansvilla med 20 fönster kostar istället omkring 1000–1500 kr, och ett tvåvåningshus med 30 fönster kan kosta närmare 2000 kr.

Men flera faktorer påverkar hur mycket det kostar att anlita fönsterputsning. Den främsta faktorn är antalet rum eller antalet fönster som ska putsas. Man skiljer även på englasfönster (2 sidor), tvåglasfönster (4 sidor) och treglasfönster (6 sidor). Att putsa treglasfönster är dyrare än englasfönster, eftersom mer jobb krävs. Och om du bara vill ha utvändig putsning blir det billigare än om du vill ha både ut- och invändig putsning.

Eftersom att priset varierar mellan olika bostäder brukar fönsterputsfirmorna boka in ett besök innan första fönsterputsningen för att bestämma priset med dig. Oftast kan firman utföra den första fönsterputsen vid det här besöket.

Fast pris eller timpris?

Kostnaden för fönsterputsning beror även på om du väljer fast pris eller timpris. Kom ihåg: Om du väljer fönsterputsning med timpris bör du vara överens med firman om priset baseras på löpande timmar eller ett bestämt antal timmar.

När du beställer fönsterputs kan du välja om du vill ha fönstrena putsade en enstaka gång eller om du vill ha ett abonnemang med återkommande fönsterputsning. Om du väljer att abonnemang brukar du kunna få rabatt. Ett fönsterputsabonnemang innebär vanligtvis att du betalar ett fast pris.

När du ska boka fönsterputsning bör du även kolla om firman står för städmaterial och utrustning. Det gör de flesta firmor, men om den firma du bokar inte skulle göra det kan det innebära en extra kostnad för dig.

Olika fönster kostar olika mycket

När det kommer till kostnaden för fönsterputsning brukar man även skilja på fönster med och utan spröjs samt överkantshängda fönster.

Två vitfärgade fönster: ett utan spröjs och ett med spröjs.
Ospröjsade och spröjsade fönster. Överst på bilden visas ett fönster utan spröjs. Nedan visas ett fönster med spröjs.

Spröjsade fönster är fönster med ribbor som delar in fönstret i flera glasrutor. Det finns både fasta spröjs och avtagbara/lösa spröjs. Fasta spröjs finns på fönster som består av flera glasrutor, och då är det just spröjsen som håller samman rutorna. Därför går de inte att ta av. Om det spröjsade fönstret istället består av endast en glasruta ska det inte vara några problem att montera av spröjsen för att putsa fönstret.

Om spröjsen går att ta av blir det enklare att putsa fönstret. Fasta spröjsade fönster är istället krångligare att rengöra, eftersom man då måste putsa varje glasruta var för sig. Då brukar fönsterputsningen bli något dyrare.

Överkantshängda fönster, eller bara överhängda fönster, är mindre fönster vars gångjärn sitter i fönstrets överkant. De öppnas utåt och används i huvudsak i rum med trånga utrymmen, exempelvis källare, tvättstuga, garage och förråd. Det finns även inåtgående underkantshängda fönster och sidohängda fönster.

Om du har svåråtkomliga fönster kan även det påverka priset. Det kan exempelvis vara fönster som inte kan nås utan stege eller lift.

Få billigare fönsterputsning med rutavdrag

När du anlitar fönsterputsning har du rätt att göra skatteavdrag på arbetskostnaden. Det kallas för rutavdrag. Du får göra avdrag på högst 50 % av arbetskostnaden upp till högst 75 000 kr per person och år.

Med andra ord hjälper rutavdraget dig att spara mycket pengar när du anlitar fönsterputsning och andra städtjänster.

Rutavdraget görs direkt på din faktura. Du behöver alltså inte göra något själv för att du ska få ta del av rutavdraget.

Tilläggstjänster kostar extra

När du behöver fönsterputsning brukar firmorna skräddarsy en helhetslösning som passar just dig. Då kan du vanligtvis välja olika tillval, exempelvis:

  • Spröjstvätt
  • Karmtvätt
  • Blecktvätt
  • Färgborttagning
  • Fönsterputs av glasräcken, källarfönster, garagefönster och inglasad balkong, altan, veranda eller terrass

Om du väljer en tilläggstjänst stiger priset för fönsterputsningen. Exakt vilka tillval du kan välja och vad de kostar skiljer sig mellan olika firmor.

Privatperson, företag eller BRF?

Slutligen påverkas priset för fönsterputsning även om det är en privatperson, ett företag eller en bostadsrättsförening som beställer tjänsten.

Det är i regel oftast dyrare för företag och BRF:er att beställa fönsterputs, men vanligtvis är det då även fler och större fönster som ska putsas än hemma hos en privatperson. Att putsa en butiks stora skyltfönster är rimligtvis dyrare än att putsa normalstora fönster i en lägenhet.


För att få en ordentlig fönsterputsning till ett bra pris bör du jämföra fönsterputsfirmor. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret på den här sidan.

Då får du erbjudanden från upp till 3 firmor. Du kan sedan enkelt välja det erbjudande du tycker är bäst. Det är gratis, utan bindning och tar inte längre tid än ett par minuter.

Få erbjudanden på fönsterputsning