Ett kök och vardagsrum som har julstädats och dekorerats.

Julstädning – checklista och tips

Det är inget som säger att ens hem måste vara skinande rent bara för att det är jul. Däremot kan det ge ro och trivsel. Använd denna checklista för att göra julstädningen enklare i år.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 16.11.2023

Föreställ dig gnistrande rena fönster, ett fläckfritt badrum och golv utan dammråttor och smulor. Ett riktigt välstädat hem är uppfriskande. Men undvik att skapa julstress genom att ha för höga förväntningar på vad du hinner med. Städa så mycket som känns rimligt och se punkterna i listan som förslag, inte som krav. Det går också att boka julstädning för att få tid till annat.

Checklista för julstädning – rum för rum

När du julstädar kan det vara skönt att dela upp städningen för att inte behöva ägna en hel dag åt städning. Beta av ett rum i taget eller gör en viss uppgift genomgående i huset. Vissa gillar att sätta en timer på till exempel 30 minuter och städa så mycket som möjligt under den tiden, men inte längre. Börja gärna flera veckor före jul för att slippa stress under de sista dagarna före julafton.

Badrum

Torka rent skåpluckor och hyllor
Putsa badrumsspegeln
Rengör avloppsventilen i handfatet och rensa avloppet
Torka rent handfat och kran
Rengör golvbrunnen i duschen
Rengör dusch/badkar från kalkavlagringar
Rengör hela toaletten
Torka rent väggar utifrån behov
Skrubba rent mellan kakelplattor med en borste
Töm papperskorgen
Tvätta duschdraperiet och badrumsmattan
Byt handdukar

Kök

Rengör spisfläkten
Rengör avloppsventilen i diskhon och rensa avloppet
Torka rent diskho och kran
Rengör ugnen
Rengör mikron
Rengör spishällen
Torka rent skåpluckor och andra ytor från fettfläckar
Rengör inuti köksskåp och lådor, särskilt där soporna förvaras
Passa på att organisera i lådor och skåp
Städa inuti kylskåpet
Frosta av frysen – så att du har plats för fler lussebullar
Dammsug golv
Våttorka golv
Byt kökshanddukar

Sovrum

Damma av ytor
Torka av ytor med fuktig trasa
Dammsug golv och mattor
Våttorka golv
Tvätta täcken, kuddar och madrasskydd
Byt sängkläder
Passa på att organisera i garderober och lådor

Vardagsrum

Damma av ytor
Torka av ytor med fuktig trasa
Dammsug hela soffan och tvätta klädseln om möjligt
Dammsug golv och mattor
Våttorka golv
Tvätta kuddfodral om möjligt
Gör rum för julgranen

Hall

Plocka undan ytterkläder och skor som inte används under vintern
Skaka av hallmattan som troligen är full med grus
Damma av ytor
Torka av ytor med fuktig trasa, inklusive insidan av ytterdörren
Dammsug golv och mattor
Våttorka golv
Torka rent hallspegeln

Övrigt

Putsa fönster
Rengör dina frånluftsventiler för att få bättre luft

 

Några tips för julstädningen

1. För ett bättre resultat gäller det att tänka på vilken ordning du gör olika städmoment: städa uppifrån och ner. Till exempel bör du damma innan du dammsuger för att kunna dammsuga upp dammet som föll ner under damningen.

2. Att damma av ytor gör du mest effektivt med en torr mikrofibertrasa eller en dammvippa. Därefter kan du använda en fuktig trasa för att torka bort eventuella fläckar. Glöm inte alla ytor såsom handtag, eluttag, lampknappar, lister, fönsterbrädor och alla lampor i ditt hem.

3. Det är viktigt att städa med tillräckligt rena trasor, så var redo med en uppsättning trasor. Använd till exempel inte samma trasa till handfatet som till ditt köksbord. Efter en städsession tvättar du trasorna i maskin utan sköljmedel (med sköljmedel blir de antistatiska och fångar upp dammet sämre).

4. Naturliga rengöringsmedel är effektiva, billiga och skonsamma för hälsan. Du kommer långt med ättika och bikarbonat.

5. Det är alltid lättare att städa när man först har plockat bort alla prylar som ligger framme. Det går snabbare om varje sak har en bestämd plats i huset. Tips på hur du håller ordning hittar du här. Ännu lättare blir det förstås med färre saker i hemmet, så om du känner dig inspirerad kan du passa på att rensa och lämna saker till secondhand.

Några blonda barn står vid ett bord och bakar pepparkakor.

Planera julstädningen och annat julbestyr

För den som bryr sig mycket om julen är det lätt att bli stressad över allt man känner att man antingen borde eller vill hinna med. Det kan hjälpa att få en överblick genom att skriva en lista på vad som är viktigt för dig. Planera sedan in aktiviteterna i kalendern för att se vad du faktiskt kommer att hinna med och vad du behöver välja bort.

Det kan handla om att städa, dekorera, köpa julklappar, laga mat och baka, skicka julkort och bjuda hem till glöggmingel. Kanske vill du även ha tid att gå på julmarknader och julkonserter? Kom ihåg att också ta det lugnt: att tända ljus, krypa upp i soffan och sätta på en mysig julfilm.

Ge dig själv en julstädning i julklapp

Julen ska inte handla om stress. Det är dock lättare sagt än gjort, med tanke på att de flesta har jobb och andra ansvar att hinna med. Det allra enklaste för att minska julstressen är att låta någon annan sköta julstädningen. Ge dig och din partner mer tid i julklapp. Pynta granen i lugn och ro, baka pepparkakor och kanske julpyssla med barnen.

Genom att fylla i formuläret på den här sidan kan du enkelt och gratis samla in offerter från olika städfirmor. Inför jul är det fler som bokar storstädning, så se till att beställa städning innan städbolagen blir uppbokade.

Jämför offerter på julens storstädning